مدیریت چیست؟
رشتهی مدیریت یکی از رشتههای علوم انسانی به شمار میرود. علوم انسانی، مجموعهی رشتههایی هستند که حاصل گردآوری و دستهبندی تجربهها در جهت شناخت انسان و حل مسائل مربوط به آن، چه در بعد فردی (مثل روانشناسی و زبان شناسی) و چه در بعد اجتماعی، هستند (مثل جامعهشناسی و اقتصاد). علوم انسانی، برخلاف شناختی که از آن در دورهی متوسطه وجود دارد، در سطوح دانشگاهی (به خصوص دانشگاههای کشورهای پیشرفته)و کاربردی آن از جایگاه بسیار مهم و بالایی برخوردار است. این اهمیت، از پیچیدگی فردی و اجتماعی انسانها و دشواری شناخت آنها و حل مسائل و مشکلات مربوط به آنها ناشی میشود؛ تا جایی که فهم و درک با ابزارها و تسهیلات ساختهی خود انسانها سروکار دارد (مانند علوم مهندسی) و یا با پدیدهها و طبیعت قابل لمس و قابل مشاهده درگیر است (مانند علوم زیستی و طبیعی)، حل و فصل مسائل مربوط به آنها بسیار آسانتر از زمانی است که روی رفتارهای پیچیده و غیر قابل پیشبینی و تصور فردی و اجتماعی انسانها مطالعه میشود.
مدیریت در معنای ساده و عامیانهی آن، امری عمومی است که به هر نوع ریاست، سرپرستی، زمانبندی و برنامهریزی برای انجام کارهای شخصی و مانند آنها گفته میشود.
مدیریت در معنای علمی و دانشگاهی آن، به ادارهی کارها و انجام کارهای مناسب به کمک دیگران برای رسیدن به اهدافی معین در یک مجموعه گفته میشود. ادارهی کارها به این معنا، نیازمند برنامهریزی، تشکیل یک سازمان و یا نظام دادن به یک مجموعه برای اجرای برنامهها، فراهم کردن و تهیهی امکانات و افراد مورد نیاز برای اجرای برنامهها، نظارت بر اجرای صحیح و بهموقع برنامهها و این قبیل اقدامات است.
مدیریت مجموعههای انسانی، از گروهها و تیمهای کوچک گرفته تا شرکتها، ادارات، سازمانها، وزارتخانهها و مانند آنها و از موسسات دولتی گرفته تا شرکتهای خصوصی، شرکتهای تولیدی و صنعتی یا خدماتی، بانکها و مانند آنها را در بر میگیرد.
موضوع رشتهی مدیریت، مسائل و موضوعات به وجود آمده در محل های فوق را در بردارد. در طول تحصیل در این رشته، مسائل و موضوعات مربوط به ادارهی سازمانها و جوامع مطرح میگردد و راهها و روشهای مدیریت آنها و لوازم و پیشنیازهای مربوط ارائه میشود. رشتهی مدیریت نیز مانند سایر رشتههای علوم انسانی حاصل گردآوری تجارب مدیران موفق و راههای موفقیت در مدیریت و یا روشهای بهبود و اصلاح سازمانها و جوامع میباشد.
رشتهی مدیریت در ردهی علوم میان رشتهای نیز قرار میگیرد. این علوم، علومی هستند که از رشتههای دیگر و یا ترکیبی از آنها برای پرداختن به مسائل و موضوعات مربوط به رشتهی خود بهره میگیرند. برای مثال، رشتهی مدیریت، از رشتهی روانشناسی، جهت تجزیه و تحلیل بعد روحی و روانی انسانها و رفتارهای آنها، از اقتصاد، جهت درک داد و ستدهای کوچک و بزرگ در جامعه و چگونگی تهیهی منابع مالی جوامع و افراد آنها، از ریاضیات، جهت استفاده از استدلالها و تحلیلهای ریاضی در اندازهگیری و سنجش کمی روابط در سازمانها و مانند آن بهره میگیرد.